Méhészet
Méhészkedés 35 éve töretlenül
A méhészet elindítása lassan több mint 35 éves távlatba nyúlik vissza.
Ezidő alatt mind a méhészet, mind családunk megtapasztalta az élet örömeit és nehézségeit egyaránt.
A méhészkedés egy roppant nehéz és sok kitartást igénylő szakma, mely folyamatos erőfeszítéseket és áldozatokat igényel, hogy az méhegészségügyileg és gazdaságilag is működni tudjon.
Éppen ezért is vagyunk büszkék arra, amit felépítettünk és szeretnénk láthatóvá tenni mindazt, ami mindennapi életünk szerves része.
A méhészetbe vetett hitünk továbbra is töretlen, a 30 éve használt módszereket mára már modern technológiával váltottuk fel, melynek eredményeképpen még jobb minőségű mézeket tudunk előállítani.
Méhészetünk tagjai
Méhészet és ami mögötte van
ALKALMAZOTT TECHNOLÓGIA
35 éve még NB kaptáras módszerrel kezdtük a méhészkedést, melyet már az 1/2 NB keretes rendszerrel végezzük.
Az 1/2 NB vagy ‘fél keretes’ technika arra utal, hogy a méhészeti felépítése felét teszi ki az átlagos, ismert méhészeti kereteknek.
Ennek módszernek az előnyei, hogy lehetővé teszi a méhek természetes élőhelyéhez közelítő körülmények maximalizálását. Mind a hőmérséklet és a páratartalom is így jobban szabályozható a kaptárban.
Ezzel a szabályozással pedig javítható a méhek egészségei és termelékenyési hatásfoka.
ESZKÖZ- ÉS GÉPPARK FEJLESZTÉSE
A jelenlegi, modern, hatékony méhészkedést csaknem 30 éven át tartó munkával építettük fel. Évről évre fejlesztettük a folyamatainkat és így a munkavégzéshez szükséges eszközöket és gépeket is.
A méhállomány vándoroltatására saját tehergépjárművünk alkalmazásával oldjuk meg.
A kaptárak hagyományos, kézi mozgatását már darus rendszerrel végezzük, mely hatékonyabbá teszi a korábban kézzel emelt, nehéz, fáradtságos munkafolyamatot.
MÉZÜZEM – PERGETÉS ÉS PALACKOZÁS
A különböző mézek kitermelése már nem a szabadban, nehéz körülmények között történik, hanem erre a célra kialakított üzemünkben.
A üzemben a pergetés folyamatát egy automata pergető gépsor végzi, mely lehetővé teszi a mézes keretekben lévő méz hatékony kitermelését.
A mézek palackozására egy palackozó helységet hoztunk létre, ahol az élelmiszer-biztonsági elvárásoknak megfelelően a méz, minőségi és precíz módon kerül kiszerelésre, matricására, majd csomagolva szállításra.