Lépesméz

1 990 Ft
Egységár : 9 045 Ft /kg

A lépesméz a legmagasabb biológiai értékű méz! Jótékonyan hat a légzőszervekre, homlok- arcüreg gyulladásra, köhögésre, a szervezet ph-jára. Rágáskor tisztítja a fogakat, erősíti a fogínyt. Kiszerelés~220g

Leírás

Milyen jótékony hatásai vannak a lépésméznek a szervezetünkre?

A lépesméz jótékonyan hat:

  • a légzőszervekre (pl. orrdugulás esetén kb. 5 percnyi rágcsálás után érezhető az eredmény),
  • homloküreg- és arcüreg gyulladásra,
  • köhögés és torokfájdalom csillapítására,
  • virágpor allergia tüneteinek csökkentésére (az allergiás időszak előtt minimum egy hónappal kell elkezdeni napi egy diónyi lépszelet fogyasztását),
  • rágáskor tisztítja a fogakat, erősíti a fogínyt,
  • támogatja az emésztést és pozitívan hat a szervezet ph-jára.

Lépesméz töltőméz nélkül

A lépesmézet leggyakrabban üvegben feltöltve mézzel értékesítik, pl. a boltok polcain csak így találkozhatsz vele. Ennek nagy veszélye, hogy az úgynevezett töltőméz, amit lépesméz mellé, az üvegbe töltenek, nem garantáltan egyezik a lépesmézben lévő mézzel. Tehát fennáll az esélye, hogy silányabb minőségű mézet, akár szirupot tesznek az üvegbe. Mindazonáltal érdemes megkérdezni minden esetben, hogy mikor lett termelve, milyen mézet tartalmaz az üveg, hogy megbizonyosodjunk annak tartalmáról.

Nálunk nem mézzel feltöltve (ellentétben más lépesmézes termékekkel) kerül tárolásra, hanem a kaptárból kivéve, méretre vágva, eredeti, 100% tiszta formájában kerül ebben az egyedi, visszazárható dobozkába. 
Ezzel a módszerrel színtiszta természetes terméket tudunk nektek biztosítani.
A kivágott mennyiséget nagyban befolyásolja a lép és a keret mérete, így a kiszerelési mennyiség általában 220g és 250g között tehető.

Hogyan kerül ebbe a formába a lépesméz?

Magát a lépet méhviaszból a méhek készítik. A viaszlép aranysárga színű hatszögletű sejtekből áll, melybe az érett akácmézet a méhek elraktározzák, és mivel a méz hidroszkopos, a későbbi vízfelvétel meggátlása miatt lefedik, viasz és propolisz keverékéből álló szürkés fehér sejtfedéllel.

A kaptárból kivéve, a mézzel teli keretet megtisztítva, az adott méretre való kivágása után, egyenesen ebbe a dobozkába kerül és szállítjuk nektek.

Friss, természetes, egészséges és rendkívül finom, melynek minden alkotóeleme fogyasztható!

Hogyan fogyaszd a lépesmézet?

A lépes mézet ma desszertként vagy különleges édességként fogyasszuk, de közkedvelten eszegetik megfázások idején is.

Az erre a célra kialakított dobozból könnyen kanalazható, apró kockákra vágva lehet tálalni és önmagában vagy akár kenyér, fagylalt, gyümölcsök mellé fogyasztani.

Egy kb. diónyi nagyságú lépszeletet elrágcsálva  oldódnak ki belőle a hatóanyagok. Miután ízét elvesztette, ki lehet köpni, de le is lehet nyelni.

Minden része fogyasztható, de vannak akik a viaszt nem nyelik le, hanem miután ízét elvesztette kiköpik.

Másik fogyasztási formája ha a tálcából a lép a lépgerincről lekanalazva van fogyasztva, így kevesebb viaszt veszünk szánkba, ami könnyebben lenyelhető.

Ajánlott emésztési zavarok esetén, viasz, magas nyomelem, vitamin és enzimtartalma miatt.

JÓ TANÁCSOK A TERMELŐI MÉZ FOGYASZTÁSÁHOZ

  • Attól a termelőtől vegyél mézet, akit ismersz, akiben megbízol!
  • Érdemes meggyőződni arról, hogy ténylegesen méhészkedik vagy csak felvásárolja és tovább adja a mézet.
  • méz természetes velejárója a kristályosodásMinden méz fajtának, virágból eredően és fruktóz-glükóz-szacharóz arányából kiindulva megvan a sajátos kristályosodási formája és ideje. Van olyan méz, mely akár évekig folyékony marad (pl. akác) és van mely kitermeléskor még folyékony, barna, de idővel fehér, krémes állagú (pl.: repce) vagy szemcsésesn kristályosodó ( pl. hárs), akár ketté váló mézfajta (pl.: napraforgó, melynél a megkristályosodott és folyékonyréteg elkülönül)-
  • A kristályos mézet ismét folyékonnyá lehet tenni, ha meleg vizes fürdőbeteszed.
  • Ne tedd a mézet azonnal a forró teába, csak akkor, amikor már a tea langyos lett! A méz 40 Celsius fok felett elveszti az összes pozitív hatóanyagát!!