Galagonyaméz
A galagonyaméz jellegzetesen egyedi aromájú, ritka méz fajta, melyet a méhek áprilistól-májusig gyűjtenek a galagonya nektárjából. Fogyasztása főleg a szívbetegeknek ajánlott, hiszen nagyon pozitív hatással van a szív-és érrendszerre.
Mennyiségi akciók | Mennyiség | Kedvezményes ár / termék |
---|---|---|
Többet, jobb áron! | 2 + | 1 566 Ft |
Leírás
Galagonyméz a galagonya nektárjából
A galagonya egy gyönyörű, dísznövényként és gyógynövényként is ismert fa- vagy cserjealakú növény. Virágzása általában tavasszal, áprilistól júniusig tart, attól függően, hogy az adott fajtától és az éghajlati viszonyoktól. A virágok intenzív illatúak, és vonzzák a méheket és más beporzó rovarokat. A galagonya virágai és termései számos gyógyászati célokra használhatók és hosszú ideje alkalmazzák a szív- és érrendszeri problémák kezelésére. A galagonya kivonata csökkentheti a vérnyomást, erősítheti a szívizomot és javíthatja a vérkeringést.
A galagonyamézet a méheink áprilistól-májusig gyűjtik az ilyenkor virágzó galagonya nektárjából, még az akác virágzását megelőzőleg.
Ritka fajtaméznek számít, mivel virágzási ideje és területi elterjedtdsége révén, nem a legideálisabb a méhészek körében a termelése. Az éghajlati viszonyok miatt, nehéz úgy termelni, hogy a repce virágzását követően, de még az akác virágzása előtt érdemi mennyiségben lehessen, gazdaságosan termelni.
A galagonyaméz pozitív hatása
A galagonyaméz egy ritka, azonban kedvelt és keresett mézfajta számos gyógyhatása révénm melyek mellé kiváló, egyedi aromája párosul.
- Szív- és érrendszeri egészség: A galagonyaméz híres a szív- és érrendszerre gyakorolt jótékony hatásairól. Segíthet normalizálni a szívritmust, erősítheti a szívizmot és javíthatja a vérkeringést. Ezáltal csökkentheti a vérnyomást és elősegítheti az egészséges koleszterinszint fenntartását.
- Nyugtató hatás: A galagonyaméz enyhe nyugtató tulajdonságokkal rendelkezik, ami segíthet csökkenteni a szorongást, a stresszt és az idegességet. Ezáltal hozzájárulhat a jó alváshoz és a pihentetőbb éjszakai pihenéshez.
- Antioxidáns védelem: A galagonyaméz gazdag antioxidánsokban, amelyek segíthetnek a szervezetnek az oxidatív stressz elleni védekezésben. Az antioxidánsok segíthetik a sejtek védelmét a káros szabad gyökökkel szemben, és hozzájárulhatnak az egészséges sejtműködés fenntartásához.
- Emésztési egészség: A galagonyaméz emésztést elősegítő tulajdonságokkal rendelkezik. Segíthet enyhíteni az emésztőrendszeri panaszokat, mint például a puffadás, a gyomorégés és az irritábilis bél szindróma (IBS). Emellett serkentheti az emésztőenzimek termelődését és elősegítheti a bélmozgást.
- Immunrendszer támogatás: A galagonyamézben található természetes vegyületek erősíthetik az immunrendszert. Ezáltal segíthet a betegségek elleni védekezésben és az általános egészség fenntartásában.
A galagonyaméz tulajdonságai
A galagonyaméz borostyános színű, kellemes ízű és illatú, de aromáját tekintve mindenképpen egyedi.
Kristáylosodását tekintve, viszonylag gyorsan, opálosan, sűrűre, krémesre kristályosodó.
Hogyan fogyasszuk a galagonyamézet?
- önmagában napi 4-5 kiskanállal
- reggelikhez, kenyérre kenve kitűnő, tejben izgalmas aromát kölcsönöz,
- teában rendkívüli módon erősíti a tea aromáját és gyógyhatásait, különleges ízt adva az ital élvezetéhez
JÓ TANÁCSOK A TERMELŐI MÉZ FOGYASZTÁSÁHOZ
- Attól a termelőtől vegyél mézet, akit ismersz, akiben megbízol!
- Érdemes meggyőződni arról, hogy ténylegesen méhészkedik vagy csak felvásárolja és tovább adja a mézet.
- A méz természetes velejárója a kristályosodás. Minden méz fajtának, virágból eredően és fruktóz-glükóz-szacharóz arányából kiindulva megvan a sajátos kristályosodási formája és ideje. Van olyan méz, mely akár évekig folyékony marad (pl. akác) és van mely kitermeléskor még folyékony, barna, de idővel fehér, krémes állagú (pl.: repce) vagy szemcsésesn kristályosodó ( pl. hárs), akár ketté váló mézfajta (pl.: napraforgó, melynél a megkristályosodott és folyékonyréteg elkülönül)-
- A kristályos mézet ismét folyékonnyá lehet tenni, ha meleg vizes fürdőbeteszed.
- Ne tedd a mézet azonnal a forró teába, csak akkor, amikor már a tea langyos lett! A méz 40 Celsius fok felett elveszti az összes pozitív hatóanyagát!!