Noha azt már tudjuk, hogy hogyan készül a lépesméz, de joggal merül fel a kérdés, hogy hogyan is kell azt tárolni? Nem hiába érdekel ez sok embert, hiszen ez a finomság az esetek döntő többségében teljesen érintetlenül, tehát mindenféle ipari folyamattól, de főleg tartósítószertől mentesen jut el hozzánk.
Mivel azért nem egy olcsó mulatság, érdemes odafigyelni a megfelelő tárolásra, hiszen nem szeretnénk, hogy a kiváló minőségű lépesmézzel együtt a pénzünk is a kukában landoljon. Nézzük hát, hogyan is kell kezelni a lépesmézet.
Itt találod lépesméz termékünket a webshopban. Ha érdekel, hogy még milyen vitaminok és egyéb hasznos anyagok találhatók a lépesmézben és milyen pozitív hatása vannak az emberi szervezetre, olvasd el erről készített bejegyzésünket is!
A lépesméz tárolása
-
Rövidtávú tárolás
Rövidtávú tárolásról akkor beszélhetünk, ha ésszerű időben, tehát néhány héten belül tervezzük elfogyasztani a lépesmézet.
Mivel nem áll másból, mint méhviaszból és mézből, ezért ugyan azok a tárolási szabályok vonatkoznak rá, mint a mézre. Egyszerűen helyezzük egy légmentesen zárható edénybe és tároljuk szobahőmérsékleten. A konyhapult erre például tökéletes választás lehet.
A fő szempont a lépesméz megóvása a víztől. A méz felszívja a nedvességet, ami romlást okozhat. Igen, még a nedves levegőből is képes felszívni a vizet, tehát zárjuk le!
-
Lépesméz tárolása hűtőben?
Nem szükséges a hűtőben tárolni, ez tulajdonképpen csak megnöveli a kristályosodás sebességét, ami szemcsés terméket eredményez. Ugyan a kristályosodott méz nem romlik meg, viszont sokan nem szeretik ezt a textúrát. Egyszóval nem lesz baja a hűtőben, de ha az igazi lépesméz élményt szeretnénk, akkor érdemes elkerülni ezt a fejte tárolást.
-
Lefagyaszthatom a lépesmézet?
Ha rendelkezünk egy nagyobb mennyiségű lépesmézzel, amit sokáig szeretnének megőrizni, akkor a fagyasztás a legjobb módszer annak hosszútávú tárolására.
Egyszerűen csomagoljuk be több réteg műanyag fóliába, vagy tegyük be egy légmentesen záródó fagyasztódobozba. Ha szeretnénk felhasználni csupán ki kell venni a fagyasztóból és hagyni, hogy szobahőmérsékletűre melegedjen.
Nem szabad elfelejteni, hogy a nedvesség a méz ellensége. Fagyasztáskor érdemes figyelni arra, hogy a cellák mindegyike viasszal legyen lezárva. Ha a méz esetleg szivárog belőle, akkor érdemes fagyasztás előtt lecsepegtetni róla a felesleges folyadékot.
TIPP: Ha csak magában, szobahőmérsékleten tároljuk, a viaszréteg széle kiszáradhat, ezért érdemes egy mézzel feltöltött edényben tárolni, vagy az előbb említett módon lefagyasztani.
-
Meddig őrzi meg a szavatosságát a lépesméz?
Amíg a lépesméz megfelelően van tárolva, nem romlik meg. Tulajdonképpen korlátlan eltarthatósági idővel rendelkezik. Azonban, ahogy korábban említettük óvni kell a víztől és a nedvességtől, mert a velük való érintkezéstől bizony megromolhat. Egyébként pedig néhány édesszájú hangyán kívül más nem nagyon jelenthet rá veszélyt.