A méhek által termelt propolisz és méhpempő két kivételes termék, amelyeket évszázadok óta használnak a népi gyógyászatban. Mindkettő gazdag bioaktív vegyületekben és tápanyagokban, és számos jótékony hatással rendelkezik az egészségre. Ebben a blogbejegyzésben felfedezzük a propolisz és méhpempő jellemzőit, és megvizsgáljuk, hogyan segíthetnek az egészség megőrzésében és javításában.
A propolisz:
A propoliszt a méhek gyűjtik össze a növények rügyeiből és kérgeiből, majd saját váladékukkal keverik össze. Ez a keverék védi a méhkaptárt a káros környezeti hatásoktól és baktériumoktól. A propolisz gazdag flavonoidokban, fenolsavakban és más antioxidáns vegyületekben, amelyek segíthetnek semlegesíteni a szabad gyököket, erősíteni az immunrendszert és csökkenteni a gyulladást.
A természetes összetevőknek köszönhetően számos egészségügyi problémára alkalmazzák. A propoliszt tinktúrák formájában szokták elérhetővé tenni, melyeket akár a herpesz problémáira alkalmazható. Az általunk készített propolisz tinktúrákat itt, a propoliszos termékeinket pedig ezen a linken találod.
A méhpempő:
A méhpempő a méhek által kifejtett mirigyváladék, amelyet a méhkirálynő táplálékaként használnak. A méhpempő gazdag fehérjékben, vitaminokban, ásványi anyagokban és enzimekben. Egyedülálló tápanyagösszetétele miatt a méhpempőt számos jótékony hatással társítják, beleértve az immunrendszer erősítését, az energiaszint növelését és az általános egészség javítását.
A méhpempő gyógyhatásait már ebben a cikkünkben is taglaltuk, de további hasznos információk találhatóak meg a termék adatlapján is.
A propolisz és méhpempő előnyei az egészségre:
A propolisz és méhpempő kombinációja számos egészségügyi előnnyel járhat. Az antioxidáns tulajdonságaik révén segíthetnek csökkenteni az oxidatív stresszt és a szabad gyökök által okozott károsodást. Az immunrendszert erősíthetik, így segítve a szervezetet a fertőzésekkel és betegségekkel szembeni védelemben. Emellett javíthatják a vitalitást, támogathatják az agyműködést és segíthetnek a hormonális egyensúly fenntartásában.
Mind a propolisz és a méhpempő is megtalálható nyers formában a palettánkon, de akár mézzel egyesítve is találsz alternatívát a webshopunkban.
Elsősorban enyhén kesernyés ízviláguk miatt (propolisz és a méhpempő sem édes) alkottuk meg a SuperZzz propoliszos méz termékcsaládot. 100%-ban természetes immunerősítő hatású készítményeink, melyben a propoliszt, a virágport és a krémmézet egyesítettük és egészítettük ki gyömbérrel, bio kakaóval vagy csipkével. Ezen termékek propolisz tartalma, csaknem egy hónapnyi propolisz tinktúra erejével ér fel.
A propolisz és méhpempő használata?
A propoliszt és méhpempőt különböző formákban lehet fogyasztani. Elérhetőek kivonatok, kapszulák, cseppek vagy kenőcsök formájában. A fogyasztás előtt fontos figyelembe venni az egyéni toleranciát és az esetleges allergiás reakciókat. Érdemes konzultálni orvossal vagy természetgyógyásszal, mielőtt a propolisz és méhpempő kiegészítők használatára adnád a fejed.
Összességében tehát érdemes kijelenteni, hogy a propolisz és méhpempő természetes ajándékok a méhektől, amelyek számos jótékony hatással rendelkeznek az egészségre. Az antioxidáns tulajdonságaik, immunrendszer-erősítő hatásuk és tápanyagtartalmuk révén segíthetnek az egészség megőrzésében és javításában. Fontos azonban figyelembe venni az egyéni toleranciát és az allergiás reakciókat, és konzultálni szakemberrel a használat előtt.
JÓ TANÁCSOK A TERMELŐI MÉZ ÉS MÉHÉSZETI TERMÉKEK FOGYASZTÁSÁHOZ
- Attól a termelőtől vegyél mézet és egyéb méhészeti terméket, akit ismersz, akiben megbízol!
- Érdemes meggyőződni arról, hogy ténylegesen méhészkedik vagy csak felvásárolja és tovább adja a mézet.
- A méz természetes velejárója a kristályosodás. Minden mézfajtának, virágból eredően és fruktóz-glükóz-szacharóz arányából kiindulva megvan a sajátos kristályosodási formája és ideje. Van olyan méz, mely akár évekig folyékony marad (pl. akác) és van mely kitermeléskor még folyékony, barna, de idővel fehér, krémes állagú (pl.: repce) vagy szemcsésesn kristályosodó ( pl. hárs), akár ketté váló mézfajta (pl.: napraforgó, melynél a megkristályosodott és folyékonyréteg elkülönül)
- A kristályos mézet ismét folyékonnyá lehet tenni, ha meleg vizes fürdőbe teszed.
- Ne tedd a mézet azonnal a forró teába, csak akkor, amikor már a tea langyos lett! A méz 40 Celsius fok felett elveszti az összes pozitív hatóanyagát!!
- A méz, propolisz, szárított virágpor nem romlik meg!
- A méhpempő íze nem méz ízű, hanem enyhén kesernyés, savanykás. Hasonlóan a propolisz íze is keserű utóízű.