Virágméz

1 100 Ft2 600 Ft
Egységár : 2 737 Ft4 400 Ft /kg

Világosabb barna, íze zamatos, viszonylag hamar kristályosodó. Jó baktériumölő és fertőtlenítő hatású, torokfájásra, horzsolt és zúzott sebek külsőleges kezelésére is ajánlott. Nyugtató és görcsoldó hatású.

Mennyiségi akciók Mennyiség Kedvezményes ár / termék
Többet, jobb áron! 2 + 990 Ft

Leírás

Virárgméz – gyümölcsösök és tavaszi virágok nektárjából

A legismertebb magyar méz fajták közül a virágméz a leggyakoribb. A virágméz (vegyes méznek is szokták nevezni) nem kifejezetten egy növény vagy fa nektárjából származik, mint pl.: hársméz vagy gesztenyeméz , hanem az adott időszakban fellelhető és nektárt adó növénykúltúrából.

Létezik tavaszi és késő nyári virágméz. Az adott táj és a kitermelési időtől függően is, elmondható, ez az egyik legtápanyagdúsabb (vitaminokban, gyógyhatásokban) eredendően a virágok sokszínűségéből adódan, hiszen ezt a nektárt, az épp virágzó tavaszi gyümölcsfák, virágok és gyógynövényekből gyűjtik a méhek.
Ez a virágméz tavaszi pergetésű, így színe világosabb barna, viszonylag lasabban kristályosodó méz, mint a nyári (valamivel sötétebb és gyorsabban kristályosodó).

Virárgméz fajták termelési ideje

A tavaszi virágméz pergetése általában még tavasszal a mézelő fajtamézek (pl.: Akácméz) előtt történik, míg a nyári virágméz, augusztusra tehető.


A tavaszi virágméz tulajdonságai

A virágmézet értékes mezei virágokról, gyógynövényekről gyűjtik a méhek, így a méz gyógyhatása is összeadódik az alapjául szolgáló növényekről.

Vegyes mivoltából következik:

  • színe változatos: sárga és barna árnyalatainak bármelyikével találkozhatunk,
  • kellemes aromájú, édes, nem karakteres illatra,
  • kristályosodásra hajlamos,
  • rendkívül sok ásványi sót, különböző cukrokat, illóolajokat és szerves savakat tartalmaz, ami fokozza kedvező élettani hatásait.

A tavaszi virágméz jótékony hatásai

  • immunrendszer erősítő magas vitamintartalma miatt,
  • jó baktériumölő és fertőtlenítő,
  • nyugtató és gyulladáscsökkentő,
  • mandulagyulladás esetén is jótékonyan hat,
  • fogyasztása jótékonyan hat a szív- és érrendszerre (galagonya),
  • kiváló általános egészségmegőrzésre és a szervezet fertőtlenítésére.

Hogyan fogyasszuk?

  • főzéshez, sütéshez a napraforgó mellett a legjobb választás, pl.: mézeskalács sütéshez,
  • teában különösen, lágy íze miatt, még élvezhetőbbé teszi a tea aromáját
  • reggeli, shake, műzi mellé ízesítéshez, főzéshez, sütéshez, kiválóan adagolható, könnyed íze miatt.
  • önmagában napi 4-5 kiskanállal (akár lefekvés előtt is)
  • horzsolások külső kezelésére is alkalmas (a mézzel bekent bőrfelületet ne fedjük le!).

Virágméz cseppmentesen

Láttad már a cseppmentes szeleppel ellátott Virágméz kiszerelésünket?

Tiszta, nem ragad, könnyen adagolható. Az ismert maci formás mézesüveggel ellentétben, ez a cseppmentes szeleppel ellátott flakonos kiszerelésünk egyszeri nyomásra a kívánt mennyiség könnyedén adagolható teába, kávéba, reggelihez. Nem hagy nyomot és ragacsos felületet és ráadásul könnyen újrahasznosítható mivel nagyon jól visszanyeri eredeti formáját.

Főzéshez, sütéshez, ízesítéshez a virágméz a legalkalmasabb, így a cseppmentes adagolóval könnyen, a kívánt mennyiség adagolható.


JÓ TANÁCSOK A TERMELŐI MÉZ FOGYASZTÁSÁHOZ

  • Attól a termelőtől vegyél mézet, akit ismersz, akiben megbízol!
  • Érdemes meggyőződni arról, hogy ténylegesen méhészkedik vagy csak felvásárolja és tovább adja a mézet.
  • A méz természetes velejárója a kristályosodás. Minden méz fajtának, virágból eredően és fruktóz-glükóz-szacharóz arányából kiindulva megvan a sajátos kristályosodási formája és ideje. Van olyan méz, mely akár évekig folyékony marad (pl. akác) és van mely kitermeléskor még folyékony, barna, de idővel fehér, krémes állagú (pl.: repce) vagy szemcsésesn kristályosodó ( pl. hárs), akár ketté váló mézfajta (pl.: napraforgó, melynél a megkristályosodott és folyékonyréteg elkülönül)-
  • A kristályos mézet ismét folyékonnyá lehet tenni, ha meleg vizes fürdőbeteszed.
  • Ne tedd a mézet azonnal a forró teába, csak akkor, amikor már a tea langyos lett! A méz 40 Celsius fok felett elveszti az összes pozitív hatóanyagát!!