Selyemfűméz

1 300 Ft3 000 Ft
Egységár : 3 158 Ft5 200 Ft /kg

A selyemfűméz az egyik leghatásosabb gyulladáscsökkentő mézfajta. Íze rendkívül intenzív, kiváló aromájú, szinte fűszeres ízű csemegeméz. Vérnyomás szabályzó hatású. Virágpor allergiások is fogyaszthatják.

Leírás

A selyemfűméz mint Hungarikum

A selyemfű méz (másnéven vaddohány, selyemkóró) igazi Hungarikum az akácméz mellett, hiszen Európában hazánkban vannak a legnagyobb egybefüggő területei.

Leggyakoribb előfordulása a Kiskunság, a virágzása pedig az akác utánra tehető.

A méhészek szempontjából nem a legkedveltebb mézelő növény, hiszen csak nektárt ad, virágport nem ad a növény, így a méhcsaládok népességét nagyban visszafogja. Mindazonáltal ez a jellemzője viszont kedvező a virágporra érzékenyek számára, hiszen a selyemfűméz gyakorlatilag pollen mentes méz.

A Selyemfűméz pozitív hatásai

  • virágpor allergiások is fogyaszthatják,
  • az egyik legerősebb gyulladáscsökkentő hatással rendelkező fajtaméz,
  • vérnyomás szabályozó hatása is közismert,
  • égési sérülésekre, sebekre kiváló,
  • izomfájdalmak esetén pakolásokhoz vagy masszírozásra.

Általános immunrendszer erősítő hatással rendelkezik, mint a legtöbb méz. Sok ásványi anyag és nyomelem található benne és kiemelkedő tápértékével remekül erősíti a szervezet védekező képességét.

A selyemfűméz tulajdonsága

  • A selyemfűméz különlegesen illatos és intenzív ízű méze világos, hasonló az akácéhoz, egy árnyalattal sötétebb.
  • Pollentartalma alacsony, mert a méhek nem gyűjtik virágporát.
  • Igazi finomság, aromája kiemelkedik a mézek körül.
  • Viszonylag lassabban kristályosodik.
  • Ritka fajtaméz, egyre kevesebb helyen forgalmazott és a méhészek számára sem ideálisan jövedelmező mézfajta, ezért nehéz  igazi selyemfűmézhez jutni manapság

Hogyan fogyasszuk selyemfűmézet?

  • önmagában napi 4-5 kiskanállal,
  • reggelikhez, müzlik, natúr joghurtok kiváló édesítője lehet,
  • teában különös aromát varázsolhat domináns, zamatos ízvilágának köszönhetően,
  • főzéshez, sütéshez nem ajánljuk intenzív aromája miatt,
  • pácoláshoz szokták még használni.

JÓ TANÁCSOK A TERMELŐI MÉZ FOGYASZTÁSÁHOZ

  • Attól a termelőtől vegyél mézet, akit ismersz, akiben megbízol!
  • Érdemes meggyőződni arról, hogy ténylegesen méhészkedik vagy csak felvásárolja és tovább adja a mézet.
  • méz természetes velejárója a kristályosodásMinden méz fajtának, virágból eredően és fruktóz-glükóz-szacharóz arányából kiindulva megvan a sajátos kristályosodási formája és ideje. Van olyan méz, mely akár évekig folyékony marad (pl. akác) és van mely kitermeléskor még folyékony, barna, de idővel fehér, krémes állagú (pl.: repce) vagy szemcsésesn kristályosodó ( pl. hárs), akár ketté váló mézfajta (pl.: napraforgó, melynél a megkristályosodott és folyékonyréteg elkülönül)-
  • A kristályos mézet ismét folyékonnyá lehet tenni, ha meleg vizes fürdőbeteszed.
  • Ne tedd a mézet azonnal a forró teába, csak akkor, amikor már a tea langyos lett! A méz 40 Celsius fok felett elveszti az összes pozitív hatóanyagát!!