Selyemfűméz
A selyemfűméz az egyik leghatásosabb gyulladáscsökkentő mézfajta. Íze rendkívül intenzív, kiváló aromájú, szinte fűszeres ízű csemegeméz. Vérnyomás szabályzó hatású. Virágpor allergiások is fogyaszthatják.
Leírás
A selyemfűméz mint Hungarikum
A selyemfű méz (másnéven vaddohány, selyemkóró) igazi Hungarikum az akácméz mellett, hiszen Európában hazánkban vannak a legnagyobb egybefüggő területei.
Leggyakoribb előfordulása a Kiskunság, a virágzása pedig az akác utánra tehető.
A méhészek szempontjából nem a legkedveltebb mézelő növény, hiszen csak nektárt ad, virágport nem ad a növény, így a méhcsaládok népességét nagyban visszafogja. Mindazonáltal ez a jellemzője viszont kedvező a virágporra érzékenyek számára, hiszen a selyemfűméz gyakorlatilag pollen mentes méz.
A Selyemfűméz pozitív hatásai
- virágpor allergiások is fogyaszthatják,
- az egyik legerősebb gyulladáscsökkentő hatással rendelkező fajtaméz,
- vérnyomás szabályozó hatása is közismert,
- égési sérülésekre, sebekre kiváló,
- izomfájdalmak esetén pakolásokhoz vagy masszírozásra.
Általános immunrendszer erősítő hatással rendelkezik, mint a legtöbb méz. Sok ásványi anyag és nyomelem található benne és kiemelkedő tápértékével remekül erősíti a szervezet védekező képességét.
A selyemfűméz tulajdonsága
- A selyemfűméz különlegesen illatos és intenzív ízű méze világos, hasonló az akácéhoz, egy árnyalattal sötétebb.
- Pollentartalma alacsony, mert a méhek nem gyűjtik virágporát.
- Igazi finomság, aromája kiemelkedik a mézek körül.
- Viszonylag lassabban kristályosodik.
- Ritka fajtaméz, egyre kevesebb helyen forgalmazott és a méhészek számára sem ideálisan jövedelmező mézfajta, ezért nehéz igazi selyemfűmézhez jutni manapság
Hogyan fogyasszuk selyemfűmézet?
- önmagában napi 4-5 kiskanállal,
- reggelikhez, müzlik, natúr joghurtok kiváló édesítője lehet,
- teában különös aromát varázsolhat domináns, zamatos ízvilágának köszönhetően,
- főzéshez, sütéshez nem ajánljuk intenzív aromája miatt,
- pácoláshoz szokták még használni.
JÓ TANÁCSOK A TERMELŐI MÉZ FOGYASZTÁSÁHOZ
- Attól a termelőtől vegyél mézet, akit ismersz, akiben megbízol!
- Érdemes meggyőződni arról, hogy ténylegesen méhészkedik vagy csak felvásárolja és tovább adja a mézet.
- A méz természetes velejárója a kristályosodás. Minden méz fajtának, virágból eredően és fruktóz-glükóz-szacharóz arányából kiindulva megvan a sajátos kristályosodási formája és ideje. Van olyan méz, mely akár évekig folyékony marad (pl. akác) és van mely kitermeléskor még folyékony, barna, de idővel fehér, krémes állagú (pl.: repce) vagy szemcsésesn kristályosodó ( pl. hárs), akár ketté váló mézfajta (pl.: napraforgó, melynél a megkristályosodott és folyékonyréteg elkülönül)-
- A kristályos mézet ismét folyékonnyá lehet tenni, ha meleg vizes fürdőbeteszed.
- Ne tedd a mézet azonnal a forró teába, csak akkor, amikor már a tea langyos lett! A méz 40 Celsius fok felett elveszti az összes pozitív hatóanyagát!!