Repceméz
A repceméz gyomorsav-túltengésre és magas vastartalma miatt vérszegénység ellen kiválóan alkalmazható. Kiemelkedően magas az energizáló képessége, ajánlott szellemi, fizikai munkát végzők, és a sportolóknak egyaránt!
Leírás
Mi is a repceméz?
A repce káposztafélék családjába tartozó növény, ezért a repcéről termelt méz fehér vagy vajsárgás színéről, káposztaszerű illatáról és enyhén borsos ízéről ismerhető fel. Magas a szőlőcukor (glükóz) tartalma. Található még benne gyümölcscukor (fruktóz) és maltóz.
Hogyan lesz krémméz, a repceméz?
A repceméz állaga és színe kitermelést követően folyékony barna színű, de pár nap alatt krém színűvé és gyakran kő keményre kristályosodik. A leggyorsabban kristályosodó méz fajta. Azért, hogy könnyen kenhetővé, szinte margarin állagúvá alakítsuk, a kitermelést követően a mézkrémesítőgépbe töltjük, ahol lassú sebeséggel, bizonyos időközönként keverve, a kristályszemcsék ‘kisebbre’ morzsolódnak, így krémméz állagúvá válik.
A repceméz jótékony hatásai
- csökkenti a gyomorsavtúltengést, így akár étrendbe is illeszthető,
- erősíti az immunrendszert,
- fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő,
- vérszegénység esetén is hatásos magas vastartalma miatt,
- magas szőlőcukor tartalma miatt jelentős az energizáló hatása, így sportolók, magas fizikai munkát végzők mindennapi étrendjébe ajánlott,
- kémhatásának köszönhetően egyre gyakrabban használják lúgosító kúrák vagy a candida diéta részeként,
- kiváló gyógyhatással van mandulagyulladás esetén.
A repceméz tulajdonságai
- roppant gyorsan (napok alatt) sűrűsödik, krémesen kristályosodik igen magas szőlőcukor tartalma miatt,
- nem domináns illatú méz,
- aromája édes, kellemes, leginkább a szőlőcukoréra emlékeztet,
- krémes, zsír szerű állaga miatt rendkívül jó kenhető.
- Tárolását tekintve ajánljunk kamrában, hűtőben tartani, de semmiképpen sem melegen, napnak kitéve. Így megtartja azt a rendkívüli krémes állagát, ami a repceméz sajátossága.
Hogyan fogyasszuk?
Mivel nem domináns ízvilág jellemzi, ezért univerzális felhasználású.
Fogyaszthatod:
- önmagában, akár lefekvés előtt is,
- kenyérre kenve, reggelikhez és akár kávéba is, kellemes íze miatt,
- teában különösen erősíti a tea aromáját és gyógyhatásait,
- főzéshez, sütéshez is jó ízesítő tud lenni.
Mi mire használjuk?
A legkülönfélébb és díjnyertes termékeink előállításához a legjobb, legkrémesebb mézre van szükségeünk, melyhez a repceméz tökéletes. Nem domináns és rendkívül lágyra krémesíthető.
Továbbá gyomorkímélő és emésztést segítő gyógyhatásai miatt, minden krémmézünkbe ezeket a hatásokat átültethetjük és kiegészítve egyéb természetes összetevővel ( pl.: liofilizált áfonyával vagy bio kakaóval) olyan termékeket alkottunk meg, melyek nem csak finomak, de rendkívül egészségesek. Nézd meg itt, milyen különleges krémmézeink vannak.
JÓ TANÁCSOK A TERMELŐI MÉZ FOGYASZTÁSÁHOZ
- Attól a termelőtől vegyél mézet, akit ismersz, akiben megbízol!
- Érdemes meggyőződni arról, hogy ténylegesen méhészkedik vagy csak felvásárolja és tovább adja a mézet.
- A méz természetes velejárója a kristályosodás. Minden méz fajtának, virágból eredően és fruktóz-glükóz-szacharóz arányából kiindulva megvan a sajátos kristályosodási formája és ideje. Van olyan méz, mely akár évekig folyékony marad (pl. akác) és van mely kitermeléskor még folyékony, barna, de idővel fehér, krémes állagú (pl.: repce) vagy szemcsésesn kristályosodó ( pl. hárs), akár ketté váló mézfajta (pl.: napraforgó, melynél a megkristályosodott és folyékonyréteg elkülönül)-
- A kristályos mézet ismét folyékonnyá lehet tenni, ha meleg vizes fürdőbeteszed.
- Ne tedd a mézet azonnal a forró teába, csak akkor, amikor már a tea langyos lett! A méz 40 Celsius fok felett elveszti az összes pozitív hatóanyagát!!