Napraforgó méz
A napraforgó méz enyhén savanykás-citrusos ízű. Pozitív hatással van a magas koleszterin szintre, epilepsziás tünetekre. Durva szemcséjű kristályai a torkot mechanikusan is tisztítják.
Leírás
Magyarországon az egyik leggyakoribb fajtaméz
A napraforgóméz mindenki számára ismert, hiszen egy olyan haszonnövényről termelik a méhek, mely hosszasan, akár 2-3 hétig is sárgára festi a tájképet.
Mi főleg a dél-magyarországi síkságok napraforgótábláiról gyűjtjük.
Színe a flavonoidok mennyiségétől függően az aranysárgától a narancssárgáig terjed. Savas kémhatású, pH értéke 4,5-3,6 között változhat.
Kristályosodását tekintve viszonylag gyorsan kristályosodik és jellemzője, hogy ketté válik a kristályosodást követően. Még alul a kemény, nagy szemcséjű kristályok, addig felül a folyékony fázis marad. Éppen ezért mi krémméz formájába értékesítjük, így egységes krémméz állagban könnyen kezelhető. Ettől függetlenül, a több hónap eltelte után ismét megjelenhet a krémméz réteg felett, a folyékony fázis, mely nem jelent minőségi romlást, ez csak a napraforgóméz egyszerű sajátossága.
Nemcsak ízében finom, hanem hatásait tekintve is kitűnő.
A napraforgó méz tulajdonságai
- színe a virágéhoz hasonlóan általában aranysárga,
- kellemes virágillatú,
- enyhén savanykás-citrusos kellemes ízű,
- magas szőlőcukor tartalmának köszönhetően gyorsan kristályosodik.
- hosszabb tárolás esetén két részre válhat: felül folyékony, alul pedig kristályos szerkezetű – ez a napraforgóméz sajátja.
- savas kémhatású, pH értéke 3,6-4,5 között változhat
A napraforgó méz gyógyító hatásai
- Nagyon jó hatással van a magas koleszterinszintre,
- durvább kristályainak köszönhetően, rendkívül jó torokgyulladásra, szemcséi mechanikusan is tisztítják a torkot,
- vizelethajtó, segítséget nyújthat a vizelési zavaroknál és prosztata megbetegedéseknél,
- lázcsillapító, fertőtlenítő, immunerősítő,
- magas ásványi anyag tartalma miatt fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő és görcsoldó hatású
- jótékonyan hat a belekre, szívre, vesére, tüdőre,
- epilepsziás tünetekre,
- segíthet megelőzni az érelmeszesedés kialakulását.
Savas kémhatása miatt a gyomorsav túltengésben szenvedők NE fogyasszanak napraforgómézet. Helyette akác, repce vagy mézontófűmézet ajánljuk!
Hogyan fogyasszuk?
- sütésre az egyik legkiválóbb fajtaméz, így akár mézeskalácsok készítéséhez elsőosztályú,
- önmagában napi 4-5 kiskanállal (akár lefekvés előtt is)
- teában különösen erősíti a tea aromáját és gyógyhatásait
- ízéből, állagából fakadóan sütemények elkészítéséhez a legjobb választás.
JÓ TANÁCSOK A TERMELŐI MÉZ FOGYASZTÁSÁHOZ
- Attól a termelőtől vegyél mézet, akit ismersz, akiben megbízol!
- Érdemes meggyőződni arról, hogy ténylegesen méhészkedik vagy csak felvásárolja és tovább adja a mézet.
- A méz természetes velejárója a kristályosodás. Minden méz fajtának, virágból eredően és fruktóz-glükóz-szacharóz arányából kiindulva megvan a sajátos kristályosodási formája és ideje. Van olyan méz, mely akár évekig folyékony marad (pl. akác) és van mely kitermeléskor még folyékony, barna, de idővel fehér, krémes állagú (pl.: repce) vagy szemcsésesn kristályosodó ( pl. hárs), akár ketté váló mézfajta (pl.: napraforgó, melynél a megkristályosodott és folyékonyréteg elkülönül)-
- A kristályos mézet ismét folyékonnyá lehet tenni, ha meleg vizes fürdőbeteszed.
- Ne tedd a mézet azonnal a forró teába, csak akkor, amikor már a tea langyos lett! A méz 40 Celsius fok felett elveszti az összes pozitív hatóanyagát!!