Hársméz
1 300 Ft – 3 000 FtEgységár : 3 158 Ft–5 200 Ft /kg
A hársméz az egyik legerősebb gyulladásgátló, íze rendkívül zamatos. Kiváló gyógyhatással bír álmatlanság ellen, köhögésre, hörghurutra, érelmeszesedés ellen, lázas állapotra. Nyugtató, görcsoldó hatású.
Leírás
w
Legzamatosabb és legerősebb gyulladáscsökkentő magyar fajtaméz
A hársméz hazánk egyik leggyakoribb és a téli időszakok legkeresettebb mézfajtája. Rendkívül pikáns, zamatos íz jellemezi, és méltán híres gyulladáscsökkentő gyógyhatásáról.
A hárs virágzása május-június hónapra tehető. A méz színe a gyűjtés idejétől függően világossárgától a közép barnáig terjed. Illóolajokban gazdag.
Hársmézünket a Zselic dombságairól gyűjtjük és termeljük, melyről tudni érdemes, hogy hazánk vonatkoztatásában a zselici hárs méz a legjobb minőségű hársméz.
A hársméz tulajdonságai
- színe a világossárgától a borostyánsárgáig változat,
- erős, jellegzetes hársillatú,
- az íze kellemesen pikáns, karakteres,
- viszonylag lassan kristályosodik,
- a hársméz gazdag illóolajokban.
A hársméz gyógyhatásai:
- láz és gyulladáscsökkentő hatása a legerősebb a magyar fajtamézek közül,
- csökkenti a köhögés, a hörghurut panaszait,
- segíthet a meghüléses és felső légúti megbetegedéseken
- támogatja az immunrendszer megerősítését,
- enyhíti az idegesség, az álmatlanság panaszait,
- jó görcsolószer,
- fertőtlenítő hatású, baktériumölő
- hatásos reuma esetén is,
- kolin tartalmának köszönhetően gátolja a zsírlerakodást és az érelmeszesedét.
- szívműködés szabályozó és vértisztító hatása is ismert
Hogyan fogyasszuk?
- önmagában napi 4-5 kiskanállal, mivel rendkívül jól támogatja az immunrendszert ásványainak köszönhetően,
- kisgyermekeknek és idősebbeknek különösen ajánlatos rendszeres fogyasztása különösen téli időszakokban gyulladások, meghülések és torokbántalmak esetén,
- teában különösen a hársfatea esetén, mert erősíti a tea aromáját és gyógyhatásait,
- álmatlanság ellen lefekvés előtt (is) ajánlott 1-2 kávéskanál,
- főzéshez, sütéshez nem ajánljuk intenzív aromája miatt.
JÓ TANÁCSOK A TERMELŐI MÉZ FOGYASZTÁSÁHOZ
- Attól a termelőtől vegyél mézet, akit ismersz, akiben megbízol!
- Érdemes meggyőződni arról, hogy ténylegesen méhészkedik vagy csak felvásárolja és tovább adja a mézet.
- A méz természetes velejárója a kristályosodás. Minden méz fajtának, virágból eredően és fruktóz-glükóz-szacharóz arányából kiindulva megvan a sajátos kristályosodási formája és ideje. Van olyan méz, mely akár évekig folyékony marad (pl. akác) és van mely kitermeléskor még folyékony, barna, de idővel fehér, krémes állagú (pl.: repce) vagy szemcsésesn kristályosodó ( pl. hárs), akár ketté váló mézfajta (pl.: napraforgó, melynél a megkristályosodott és folyékonyréteg elkülönül)-
- A kristályos mézet ismét folyékonnyá lehet tenni, ha meleg vizes fürdőbeteszed.
- Ne tedd a mézet azonnal a forró teába, csak akkor, amikor már a tea langyos lett! A méz 40 Celsius fok felett elveszti az összes pozitív hatóanyagát!!