Hársméz

1 300 Ft3 000 Ft
Egységár : 3 158 Ft5 200 Ft /kg

A hársméz az egyik legerősebb gyulladásgátló, íze rendkívül zamatos. Kiváló gyógyhatással bír álmatlanság ellen, köhögésre, hörghurutra, érelmeszesedés ellen, lázas állapotra. Nyugtató, görcsoldó hatású.

Leírás

w

Legzamatosabb és legerősebb gyulladáscsökkentő magyar fajtaméz

A hársméz hazánk egyik leggyakoribb és a téli időszakok legkeresettebb mézfajtája. Rendkívül pikáns, zamatos íz jellemezi, és méltán híres gyulladáscsökkentő gyógyhatásáról.

A hárs virágzása május-június hónapra tehető. A méz színe a gyűjtés idejétől függően világossárgától a közép barnáig terjed. Illóolajokban gazdag.
Hársmézünket a Zselic dombságairól gyűjtjük és termeljük, melyről tudni érdemes, hogy hazánk vonatkoztatásában a zselici hárs méz a legjobb minőségű hársméz.

A hársméz tulajdonságai

  • színe a világossárgától a borostyánsárgáig változat,
  • erős, jellegzetes hársillatú,
  • az íze kellemesen pikáns, karakteres,
  • viszonylag lassan kristályosodik,
  • a hársméz gazdag illóolajokban.

A hársméz gyógyhatásai:

  • láz és gyulladáscsökkentő hatása a legerősebb a magyar fajtamézek közül,
  • csökkenti a köhögés, a hörghurut panaszait,
  • segíthet a meghüléses és felső légúti megbetegedéseken
  • támogatja az immunrendszer megerősítését,
  • enyhíti az idegesség, az álmatlanság panaszait,
  • jó görcsolószer,
  • fertőtlenítő hatású, baktériumölő
  • hatásos reuma esetén is,
  • kolin tartalmának köszönhetően gátolja a zsírlerakodást és az érelmeszesedét.
  • szívműködés szabályozó és vértisztító hatása is ismert

Hogyan fogyasszuk?

  • önmagában napi 4-5 kiskanállal, mivel rendkívül jól támogatja az immunrendszert ásványainak köszönhetően,
  • kisgyermekeknek és idősebbeknek különösen ajánlatos rendszeres fogyasztása különösen téli időszakokban gyulladások, meghülések és torokbántalmak esetén,
  • teában különösen a hársfatea esetén, mert erősíti a tea aromáját és gyógyhatásait,
  • álmatlanság ellen lefekvés előtt (is) ajánlott 1-2 kávéskanál,
  • főzéshez, sütéshez nem ajánljuk intenzív aromája miatt.

JÓ TANÁCSOK A TERMELŐI MÉZ FOGYASZTÁSÁHOZ

  • Attól a termelőtől vegyél mézet, akit ismersz, akiben megbízol!
  • Érdemes meggyőződni arról, hogy ténylegesen méhészkedik vagy csak felvásárolja és tovább adja a mézet.
  • méz természetes velejárója a kristályosodásMinden méz fajtának, virágból eredően és fruktóz-glükóz-szacharóz arányából kiindulva megvan a sajátos kristályosodási formája és ideje. Van olyan méz, mely akár évekig folyékony marad (pl. akác) és van mely kitermeléskor még folyékony, barna, de idővel fehér, krémes állagú (pl.: repce) vagy szemcsésesn kristályosodó ( pl. hárs), akár ketté váló mézfajta (pl.: napraforgó, melynél a megkristályosodott és folyékonyréteg elkülönül)-
  • A kristályos mézet ismét folyékonnyá lehet tenni, ha meleg vizes fürdőbeteszed.
  • Ne tedd a mézet azonnal a forró teába, csak akkor, amikor már a tea langyos lett! A méz 40 Celsius fok felett elveszti az összes pozitív hatóanyagát!!