Erdei Mézharmat

1 400 Ft3 790 Ft
Egységár : 3 989 Ft5 600 Ft /kg

Az erdei méz rendkívül zamatos, különleges aromája egyedülálló a mézfajták között.  Ásványianyag tartalma rendkívül magas. Kiváló vesetisztító, légúttisztító, húgyúti fertőtlenítő.

Leírás

Erdei méz, Mézharmat és Édesharmat

Az erdei méz átfogóan foglalja magába az erdei virágzó nóvényekről és a nem virágzó fákról gyűjtött mézet. Így nevezik még édesharmatnak, mézharmatnak, de lényegében ez a méz fajta kimondottan a nem virágzó fák nektárjából készülő, a méhek által növények levelein található mézharmat összegyűjtésével előállított méz. Ebből kifolyólag virágportartalma elenyésző, színe pedig sötét, markáns ízű méz.

Minél sötétebb, annál gazdagabb ásványban

Az erdei méz színe esetenként szinte már fekete, mely nagyban függ az adott erdő növénykultúrájától. Elsődleges mézharmatot adó növények a fenyőfélék, a hársak és a gesztenye, de ide tartozik a juhar, jegenye is.

Minél sötétebb egy méz, annál több ásványi anyag található meg benne, így ebből kifolyólag az erdei méz a leggazdagabb ásványi anyagok tekintetében.
Kiemelkedően sok vasat és rezet tartalmaz, így hasznos vérszegénység esetén. Pozitív hatással van az erekre, a koleszterinre, vesékre és a légutakra.

Az Erdei mézharmat pozitív tulajdonságai

  • Immunerősítő hatású,
  • kimagaslóan gazdag ásványi anyagokban,
  • ásványi anyagtartalma mellett , vas tartalma is rendkívüli, így vérszegényeknek ajánlott,
  • értisztító, koleszterinszint karbantartó/csökkentő
  • légúttisztító, légúti hurutos megbetegedésekre vagy ezek megelőzésére kiváló
  • idegnyugtató,
  • vesetisztító és húgyúti fertőtlenítő

Az erdei (édesharmat) méz tulajdonságai

Mézharmat vagy édesharmat méznek kimondottan a nem virágzó fák nektárjából készülő, a méhek által növények levelein található mézharmat összegyűjtésével előállított mézet nevezik. Emiatt az erdei méz virágportartalma elenyésző.

  • Nagyon sötét, szinte fekete színű,
  • markáns ízű és illatú, de évről évre az íze a gyűjtési területtől függően változik,
  • Ásványi anyag tartalma kimagasló,
  • különleges aromája egyedülálló a mézfajták között,
  • illata enyhe, a fenyőerdő illatára emlékeztet,
  • rendkívül sűrű állagú, kristályosodási időtartama lassabb,
  • alacsony a virágportartalma.

Hogyan fogyasszuk az erdei mézharmat mézet?

  • önmagában napi 4-5 kiskanállal
  • reggelikhez, kenyérre kenve kitűnő, tejben izgalmas aromát kölcsönöz,
  • teában rendkívüli módon erősíti a tea aromáját és gyógyhatásait, különleges ízt adva az ital élvezetéhez,
  • főzéshez, sütéshez nem ajánljuk intenzív aromája miatt.

JÓ TANÁCSOK A TERMELŐI MÉZ FOGYASZTÁSÁHOZ

  • Attól a termelőtől vegyél mézet, akit ismersz, akiben megbízol!
  • Érdemes meggyőződni arról, hogy ténylegesen méhészkedik vagy csak felvásárolja és tovább adja a mézet.
  • méz természetes velejárója a kristályosodásMinden méz fajtának, virágból eredően és fruktóz-glükóz-szacharóz arányából kiindulva megvan a sajátos kristályosodási formája és ideje. Van olyan méz, mely akár évekig folyékony marad (pl. akác) és van mely kitermeléskor még folyékony, barna, de idővel fehér, krémes állagú (pl.: repce) vagy szemcsésesn kristályosodó ( pl. hárs), akár ketté váló mézfajta (pl.: napraforgó, melynél a megkristályosodott és folyékonyréteg elkülönül)-
  • A kristályos mézet ismét folyékonnyá lehet tenni, ha meleg vizes fürdőbeteszed.
  • Ne tedd a mézet azonnal a forró teába, csak akkor, amikor már a tea langyos lett! A méz 40 Celsius fok felett elveszti az összes pozitív hatóanyagát!!